A mentális egészség több, mint a mentális zavarok vagy fogyatékosságok hiánya, hisz ez az aktív állapotot, a folyamatos boldogságot jelenti – írja a medicalnewstoday.com. Mindenki ki van téve a mentális zavarok kockázatának, kortól, nemtől, jövedelemtől függetlenül.

Az egyén mentális egészségét a szociális és anyagi körülmények, a gyermekkori tapasztalatok és a mögöttes egészségügyi állapotok mind befolyásolják. Sőt, ezek mind hatnak is egymásra, sok mentális zavarral küzdő embernek több zavara is van egyszerre. A mentális egészség zavaraihoz hozzájárulhat például a folyamatos társadalmi és gazdasági nyomás, igaz ez akkor is, ha valaki online dolgozik.

Az online munka különösen kockázatos abból a szempontból, hogy a munka és a magánélet határai elmosódnak, ez pedig kihatással lehet a párkapcsolatra is, ezáltal pedig a merevedési zavarok hátterében is állhat. Az online munka ráadásul jellemzően hosszabb ülőmunkát jelent, ez pedig csökkentheti az egyén fizikai aktivitását, ráadásul ha otthon dolgozunk, az lehetővé teszi számunkra, hogy rugalmasabb időbeosztást kövessünk.

Jó lehet hajnalig tévézni, aztán délig aludni, azonban ennek negatív hatásai is vannak.

Ha az egyik partner napirendje felborul, akkor kevesebb idő jut a másikra, így ennek is a kapcsolat szenvedheti kárát. Az online munka során ráadásul a kommunikáció főként digitális eszközökön keresztül történik, ez pedig megnehezíti a valós kommunikációt, és hosszú távon ez – tehát a kommunikációs készségek visszafejlődése – is lehet negatív hatással a párkapcsolat egészére.

A mentális egészség megőrzésének egyik kulcsa az öngondoskodás. Ennek pedig vannak különböző alappillérei, ilyen például a rendszeres testmozgás, ami heti 3-5 alkalmat jelent és alkalmanként minimum 45 percet. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a hidratáltság megőrzése is hozzájárul ahhoz, hogy mentálisan egészségesek legyünk.

De ugyanúgy fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is. Érdemes időnként olyan pihentető tevékenységeket is végezni, mint a légzőgyakorlatok, a meditáció, a naplóírás, melyek mind segíthetnek a stressz csökkentésében.

Hasonló bejegyzések