Online dolgozni nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk. Bár számos előnye van az online vállalkozásoknak, az online munkavégzésnek, azért nem árt pár dologra odafigyelni. Ilyen a mentális egészség.

Sokszor a mentális egészség zavarai okozzák a merevedési zavarokat is és ilyen esetekben mindig az okot kell kezelni és nem a következményt. Ha az okok megszűnnek, akkor a potenciagondok is enyhülni fognak.

Lépések a mentális egészség javítása érdekében

Az online munkavégzésnek az egyik veszélye a magány és elszigeteltség. Napokat is tölthetünk úgy, hogy nem beszélünk senkivel. Bár a zavaró munkatársak eltűnnek, az elszigeteltség magányossá teheti az embert. A magányosság pedig depresszióhoz, szorongáshoz vezethet, ami a legtöbb esetben a merevedési zavarok hátterében áll.

A munka és az otthoni élet közötti határ elmosódik azoknál, akik online dolgoznak. Lehet, hogy az ember nyomást érez, hogy akkor is online kell lennie, amikor voltaképp nem is. Ezen kívül az otthoni munkavégzés okozhat depressziót, a megrekedés érzésével – ilyenkor a karrier mérföldkövei nem jelentkeznek látványosan és ez is egy hátrány.

A depresszió pedig nemcsak lehangoltságot jelent, hanem olyan tünetei is lehetnek, mint a dühkitörések, ingerlékenység vagy a frusztráció apró dolgok miatt is. Az érdeklődés vagy a boldogság elvesztése olyan tevékenységek iránt, mint a szex vagy a hobbi is tünet lehet, int ahogy az alvászavarok is.

Tippek a mentális egészséghez

Ennek nem kell azonban feltétlenül így lennie, nagy segítség, ha van egy napi rutinunk, egy időbeosztás, ami segít mentálisan is felkészülni a napi teendőkre. Fontos a munkakörnyezet is, tehát ne sajnáljunk az időt és a pénzt arra, hogy otthon is méltó körülmények között dolgozhassunk. A stressz és a depresszió enyhítésében pedig segít, ha minél több időt töltünk a természetben, a szabadban.

Hasonló bejegyzések