Amikor online dolgozik az ember, akkor rengeteg extra veszéllyel néz szembe. Egy asztalnál ülő vállalkozó sokkal könnyebben hozzáfér a rágcsálnivalóhoz, mint az, aki személyesen bejár egy irodába.

Az otthonunk kényelmében szinte bármikor kinyithatjuk a hűtőt, így a szénsavas üdítőitalok és a különböző nassolnivalók is megjelenhetnek az íróasztalon. De mi történik a fogainkkal ezek után?

Mit történik, amikor eszünk?

Először is fontos szem előtt tartani, hogy minden alkalommal, amikor eszünk, a szánkban természetesen megtalálható baktériumok elkezdik erjeszteni az ételben lévő cukrokat, és savakká alakítják át őket, amelyek csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ez a savas környezet és a pH-érték csökkenése a fogzománc demineralizációját okozza. Ha a demineralizáció idővel elhúzódik, az szuvasodás kialakulásához vezethet.

A fogak képesek elviselni ezt a helyzetet mindaddig, amíg elég idejük van a regenerálódásra és a javításra a következő étkezésig. Ha ez nem történik meg, tehát nem adunk időt a zománcnak a teljes remineralizációra, akkor végül biztosan megjelenik a fogszuvasodás. A speciális termékekkel végzett jó szájhigiénia segít a baktériumok eltávolításában és a fogak megerősítésében.

Mit ne együnk, amikor dolgozunk?

Az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek, mint például az édességek vagy kekszek kedveznek leginkább a fogszuvasodás kialakulásának. Emellett ott vannak a keményítő tartalmú termékek, például a chipsek vagy a sós rágcsálnivalók, sőt maga a kenyér is okozhatja ugyanezt a hatást. Az említettek közül néhány, például a kekszek és a chipsek a fogakhoz tapadnak, növelve a fogszuvasodás kockázatát, mivel a baktériumoknak több időt adnak a savtermelésre.

A legjobb, amit tehetünk, hogy mérsékeljük az étkezések közötti táplálékbevitelt. Ne feledjük, hogy a fogszuvasodás megelőzéséhez és a jó szájhigiénia megőrzéséhez a legjobb megoldás a megfelelő fogmosás – legalább naponta kétszer vagy minden étkezés után fluoridos fogkrémmel -, valamint a szájvíz és a fogselyem használata.

Hasonló bejegyzések