A home office és az online munkavégzés meglehetősen népszerűek manapság. Aki teheti, inkább ezt a megoldást választja, és sokan hivatkoznak arra, hogy így sokkal kevesebb stressz éri őket. Ám ha azt gondoljuk, hogy az online munka nem lehet stresszes, akkor érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni ezt a kérdést.

Az online munkavégzés nem csak a home officet jelenti, lehet távmunka, de szabadúszó vállalkozás is. Ami közös bennünk, hogy el sem kell hagyni az otthonunkat, hogy elvégezhessük a munkánkat.

Az előnye a szabadabb munkarend, viszont ez akár feszültséget is okozhat, hiszen nem mindenki képes tudatosan beosztani az idejét, és megeshet, hogy annyira szabadon kezeli a munkaidő kérdését, hogy a munka nem halad abban az ütemben, ahogyan annak kellene. Ez pedig stresszes is lehet.

De számos más dolog is stresszelhet minket online munkavégzés közben, melyekre nem árt figyelni, hogy az online lehetőségek pozitív hasznát maradéktalanul ki tudjuk élvezni.

Amire érdemes odafigyelni az online munkavégzés esetében

Amikor otthonról dolgozunk, illetve helyfüggetlenek vagyunk, a már említett munkaidő beosztás rendkívül lényeges kérdés lesz. Egyrészt a már említett szempontból, hogy ne kezeljük túl lazán, de a másik véglet sem jó, amikor képtelenek vagyunk elengedni a munkát. Mindig jöhet egy e-mail, egy telefon, vagy egy Messenger üzenet, amire válaszolnunk kell, akár délután vagy este is.

Ha távmunkában, home officban dolgozunk, akkor a cég a legtöbb esetben megadja a munkaidő kezdetét és végét, ám ha szabadúszók vagyunk, ezt nekünk kell megtenni a saját érdekünkben. Persze el lehet ettől térni, de a folyton csak a munkával foglalkozunk, akkor előbb-utóbb felüti a fejt a stressz. Alvászavarok is jelentkezhetnek, ha éjszakára sem tudunk megfelelően kikapcsolni.

Szintén veszélyes lehet, ha a szociális életünkre nem fordítunk kellő figyelmet. Aki eleve szereti az önálló munkavégzést, magának való, az könnyen magányossá válhat, ha nem mozdul ki az otthoni irodájából. Az elidegenedés komoly gondokat okozhat, melyre nem árt figyelni.

Hasonló bejegyzések