Manapság nagyon sokan keresnek otthon végezhető munkákat. Ebben az esetben az online végezhető munkák az élen járnak, viszont hazánkban még nagyon kevés ilyen jellegű munka létezik. Külföldön azonban, leginkább Angliában és Amerikában nagyon sok az online végezhető munka, amihez természetesen stabil nyelvtudás kell.

Ha ezzel rendelkezünk, akkor nem kell az országhatár keretire szorítanunk az álláskeresést. Sok európai cég is keres online munkára munkatársakat. Ezek lehetnek fordítási munkák, cikkírás, online asszisztencia vagy bármi más adminisztratív feladat. 

Ugyanakkor érdemes óvatosnak lennünk az ilyen jellegű felhívásokkal, mert nemcsak Magyarországon, de Európában is nagyon sok az átverés vagy az olyan feladat, ami nem éri meg a belefektetett időt, vagyis nem lesz kifizetődő. Az is gyakori, hogy a hirdetés kamu, és csak lehúzni akarnak minket. Ha egy álláshirdetés túl jól hangzik, akkor mindenképp érdemes gyanakodni. Ha nem akarnak velünk szerződést kötni, csak úgymond, szóbeli a megállapodás, az is meglehetősen gyanús. Ha pedig pénzt is kérnek a betanulásra, akkor mindenképp ragaszkodjunk a szerződéshez. 

Miért érdemes fordítóirodára bízni a szerződések és dokumentumok fordítását? 

Amennyiben kapunk új, online munkaadónktól szerződést vagy más hivatalos dokumentumot, mindenképp fordíttassuk le, mielőtt aláírnánk. Sajnos ilyen esetekben nem lesz elég, ha konyhanyelven lefordíttatjuk, vagy kb. értjük, mi is szerepel a szövegben, mert így könnyen át is verhetnek minket.

Érdemes a hivatalos dokumentumokat fordítóirodával lefordíttatni, lehetőleg olyat válasszunk, ahol szakfordítást is vállalnak, és a fordító munkatárs ért a jogi szövegekhez. Ezután már könnyebben értelmezni tudjuk az adott szerződést, ha pedig olyan tétel van benne, ami nem világos a számunkra, mindenképp kérdezzünk rá. 

Persze érdekes kérdés, hogy valóban megéri-e pénzt költeni egy munkára, amit még meg sem kaptunk, de a saját biztonságunk érdekében érdemes, mert akár jól is járhatunk, ennyi befektetést pedig megérhet egy jó munka vagy a saját biztonságunk.

Hasonló bejegyzések