A Java napjaink egyik legnépszerűbb, legtöbbet használt programozási nyelve, az Oracle számításai szerint világszerte több, mint 9 millió fejlesztő használja. Bár a webfejlesztéshez sokan a PHP-t használják, a komoly vállalati rendszerek elkészítésénél már fontos szerepet kapnak a Java előnyei is.

Ebben a cikkben 6 tényt szedtünk össze, amely bizonyítja a Java létjogosultságát a weboldalak programozása során.

Platformfüggetlen

A Java egyik legnagyobb előnye, hogy platformfüggetlen, és nincs hardverhez vagy operációs rendszerhez kötve. Ez azt jelenti, hogy egy vállalat Windows-os gépein megírt programsorok vígan elfutnak Linuxos vagy Mac-es környezetben is. Szintén nem okoz gondot, ha a teljes infrastruktúra lecserélésre kerül, és a korábbi PC-ket más típusú gépek váltják fel.

Nagyfokú biztonság

A Java beépített eszközei magas fokú biztonságot garantálnak a weboldal számára, ide értve az autentikációt, titkosítást vagy a hozzáférések kezelését. Bárki elkészítheti saját API-ját, amihez más fejlesztők is csatlakozhatnak, de csak azokhoz az adatokhoz kapnak hozzáférést, amelyet a készítők kifejezetten engedélyeznek.

A Java egyik fontos alapelve ugyanis az egységbezárás, aminek köszönhetően nem csak a külsős programozók nem férnek hozzá illetéktelenül az adatokhoz, hanem még a program egyes részei sem. Ezzel az elvvel totálisan megvalósítható az, hogy csak a legszükségesebb információkat osszák meg egymással a programrészek, a többi elzárják magukban.

Nagyok sok API

A Java másik nagy előnye, hogy nagyon sok ingyenes API van hozzá, melyet bárki használhat. A Java önmaga is tartalmaz ilyeneket a hálózatkezeléshez, XML adatfeldolgozáshoz, a fájlkezeléshez, adatbáziskezeléshez és számos adatfeldolgozási művelethez.

Ezeken kívül az olyan nagy cégek és szervezetek, mint a Google és az Apache is saját programkönyvtárakat készített, melyekkel a feladatok elvégzése pillanatok alatt megoldható. Ezek között a legnépszerűbb a Google Guava vagy az Apache Commons.

Nagy cégek használják

A legjobb bizonyíték arra, hogy a Java alkalmas a webfejlesztésre, a nagy cégek hozzáállása ehhez a programnyelvhez. A Java-t olyan cégek használják, mint az eBay, az Amazon, a Facebook vagy a LinkedIn, és szinte az összes nagy bank vagy vállalati portál ilyen kódokon alapul. Amikor komolyabb rendszerekről van szó, akkor a Java máig az elsőszámú választás.

Több szálon történő futtatás

A Java működése támogatja a multi threadinget, azaz a folyamatok több szálon történő futtatását. Ez azt jelenti, hogy a feladatoknak bizonyos esetekben nem kell beállniuk egymás mögé, hanem egymással párhuzamosan futhatnak le ugyanazon a hardveren.

Ez az előny gyorsabbá teszi a folyamatok végrehajtását, az adatok feldolgozását, könnyebb adathozzáférést és kiválóbb válaszidőket biztosít.

Objektumorientált működés

A Java OOP (objektumorientált) nyelv, a kódja nem egyetlen hosszú vagy több kisebb fájlban van, hanem a modern programtervezési metódusokat követi. Az egyes részegységek önálló objektumok, saját felelősségi körrel, és minden objektum önmaga határozza meg a beleírt kód alapján, hogy mit oszt meg az adataiból a többi részegységgel és a világgal, és mit nem.

Ez a flexibilitás kiválóan támogatja a nagyvállalati rendszerek elkészítését, amikor akár több ezer részegység kommunikál egymással a háttérben. A Java pedig arról is gondoskodik, hogy ezek az elemek ne írják egymást felül, ne ütközzenek, és minden megbízhatóan működjön.

Szerző: ViktorJava.com

Hasonló bejegyzések